Fort de Hel


Fort de Hel, gelegen net buiten Helwijk, maakte deel uit van de stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.  Het fort is gelegen tussen Fort Sabina en vestingstad Willemstad.

Fort De Hel

 

In 1747 werd een reeks batterijen aangelegd in verband met de belegering van Bergen op Zoom. Van deze batterijen was er een gelegen bij De Hel. Het eenvoudige aarden fort kreeg de naam ‘Fort Anna’.

In 1811 werd deze plek door de Franse genie als strategisch zeer belangrijk beschouwd voor de verdediging van Willemstad bij een eventuele Engelse invasie. In dat jaar maakte men van de inmiddels vervallen batterij een sterk fort met toren, genaamd fort l’ Enfer, na hun vertrek in 1813 omgedoopt in Fort De Hel. Binnen een aardwerk met omgrachting in 1812 op last van keizer Napoleon opgerichte vierkante bakstenen toren een platvorm voor kanonnen (“Tour-modele”). Een der drie overgebleven tours-modeles in Nederland, bovendien landschappelijk van grote betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Thans is het in gebruik als horecagelegenheid. Zie de website

De geschiedenis van dit fort vind u in het kort terug op Wikipedia. En op Heemkundekring Willemstad.

 

Gracht om Fort De Hel

9 foto’s van Fort De Hel, gemaakt in 1973, vind u op de website van drimble.


This function has been disabled for HET FEIJNE KWARTIER - genealogisch onderzoek naar voorouders van het eiland Goeree-Overflakkee -alle rechten voorbehouden-.