Fort Prins Frederik


Fort Prins Frederik te Ooltgensplaat

Fort Prins Frederik behoorde samen met Fort Sabina (Heijningen), Fort De Hel en Bovensluis (beiden te Willemstad) en Buitensluis (Numansdorp) tot de Stelling van het Hollandsch Diep en Volkerak met Willemstad als centrale vesting.

Door de Fransen werd aan het fort de naam Duquesnee gegeven, naar de Franse admiraal Abraham Duquesne, die tegenover Michiel de Ruyter stond in de Slag bij Agosta in 1676.

Een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis vindt u op de webpagina van Fort Prins Frederik , op Wikipedia en op de site van het streekarchief

De aanwezigheid van de Fransen in Nederland is van grote invloed geweest op onder andere de rechtspraak en de burgerlijke stand. Belangrijke bronnen voor ons genealogen. De Franse tijd was ook de tijd dat de dienstplicht werd ingevoerd. Ook van Flakkee moesten jongemannen in de jaren 1811-1813 gedwongen dienst nemen in de Franse legers.

Zoek wie het waren in deze database van Nederlanders in Franse dienst. Je kan ook zoeken op geboorteplaats, dus zo is makkelijk terug te vinden dat Antonie van de Klundert uit Ooltgensplaat moest dienen in het 3de regiment grenadiers te voet. Met wat verder speurwerk is ook de inschrijving in de Franse stamboeken nog in te zien. 

 

De Donjon
De toegangspoort tot het fort

Aan de overzijde van het water ligt Fort Sabina

De donjon

de donjon
De wapenkamer met kraanbaan


Fort Prins Frederik vindt u aan de Havendijk 16 te Ooltgensplaat.


Op Wikipedia kunt u ook een foto zien van het Fort in maart 1968.

Foto van webadres: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Fort_%22Prins_Hendrik%22%2C_aanzicht_-_Ooltgensplaat_-_20173612_-_RCE.jpg (omdat de link niet naar behoren werkt). Deze foto is afkomstig van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Voor onze donateurs hebben wij de namen van de Flakkeese militairen die gedwongen werden dienst te nemen in het Franse leger op een rijtje gezet en ook een groot gedeelte van de inschrijvingen in de Franse stamboeken opgenomen. Zij kunnen hier klikken voor toegang tot de besloten pagina.


This function has been disabled for HET FEIJNE KWARTIER - genealogisch onderzoek naar voorouders van het eiland Goeree-Overflakkee -alle rechten voorbehouden-.