Stamboomprogramma’s


De tijd dat u alle gevonden gegevens in een schriftje of met een tekstverwerker diende te ordenen ligt achter ons. Er zijn momenteel veel digitale mogelijkheden voorhanden om uw genealogische data vast te leggen en om deze gegevens op allerlei manieren te presenteren. Als kwartierstaat, als parenteel of grafisch. Een kwestie van een druk op de knop.

Veel van deze programma’s zijn bovendien gratis. Een keuze die u hierbij moet maken is de keuze tussen het installeren van een programma op uw eigen computer of het gebruik maken van een online programma.

Een keuze die niet noodzakelijkerwijs definitief hoeft te zijn aangezien genealogische gegevens tussen de diverse programma’s uitwisselbaar zijn middels het exporteren en importeren van een zogenaamd Gedcom bestand.

Bij veel programma’s heeft u ook de mogelijkheid om gegevens aan een persoon te koppelen, zoals een foto, scan van de geboorte-akte of een foto van de gedenksteen. Bij de overgang van het ene na het andere programma kan het wel zijn dat de link naar de gekoppelde informatie verbroken wordt. Deze informatie dient afzonderlijk op de nieuwe locatie geüpload te worden als u besluit over te gaan tot een ander online programma. Bij het gebruik van een online programma bent u minder flexibel dan bij het gebruik van een programma op uw eigen computer. Het voordeel van een online programma is dat u zich niet hoeft te bekommeren om het updaten of back-uppen van de gegevens.

Ook bieden veel programma’s u de mogelijkheid om uw stamboom te publiceren via het internet. Al dan niet naar een eigen website.

Enkele veel gebruikte stamboomprogramma’s zijn:

  • Aldfaer (gratis)
  • Pro-gen
  • Haza-data
  • Geneaal (gratis)
  • Family Tree Builder gratis)
  • Family Tree Maker
  • GensDataPro
  • Family Tree PHP

 


Aldfaer

Aldfaer is een gratis, krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op één overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto’s.

Op de website van Aldfaer vindt u de de beschrijving en specificaties van het programma.

Ook biedt Aldfaer ondersteuning van de MyHeritage-diensten Smart Matching™ en Record Matching.


PRO-GEN

PRO-GEN is een genealogisch programma voor een PC met Windows XP t/m Windows 10.

De software kunt u aanschaffen via de website van Pro-gen. De kosten hiervan bedragen minimaal € 45 bij aanschaf van de licentie. Indien u een cd-rom per post wenst te ontvangen bedragen de kosten € 50 (prijzen 7-1-2017). Om te ervaren hoe het is om met dit programma te werken, biedt Pro-gen de mogelijkheid om een demoversie te downloaden. Deze demoversie is beperkt tot 50 personen per bestand.

Een bijzonder beeld verkrijgt u van uw kwartierstaat als u deze zichtbaar maakt als circeldiagram. In de volksmond ook wel ‘voorouderwiel’ genoemd. Dan ziet u in één oogopslag dat het aantal voorouders bij iedere generatie terug in de tijd exponentieel toeneemt.

Het programma biedt de mogelijkheid om gegevens uit te voeren in diverse talen, waaronder Engels en Duits en Frans.

Voor alle mogelijkheden die dit programma biedt verwijzen wij u naar de website.


Haza-data

Haza-21 is een relationeel informatiesysteem voor genealogen en historici. Het programma is gebouwd op een relationele database en bestaat uit drie modulen, die gecombineerd en volledig geïntegreerd gebruikt kunnen worden: Genealogie, Registratie en Goederen. Deze zijn onderling volledig geïntegreerd, alsmede via een centrale Thesaurus.

Haza-21 modulen

Haza-21 is een programma voor amateurs en voor professionals. Door de modulaire structuur kunt u een gebruikslicentie op maat voor uw toepassing aanschaffen.
Bij eventuele latere uitbreidingen hoeft u dan slechts het prijsverschil bij te betalen.

   module Genealogie

Hierin kunnen alle relevante gegevens voor genealogisch en historisch onderzoek naar personen en hun onderlinge relaties worden opgeslagen in een relationele database, inclusief de bronvermeldingen. Detailgegevens worden vastgelegd in de vorm van Persoonsvermeldingen; de ruim honderd standaard soorten vermeldingen kunnen desgewenst onbeperkt worden uitgebreid om het programma aan te passen voor specifieke onderzoeken. Vanuit die database kunnen allerlei genealogische overzichten en geneagrammen worden geproduceerd naar beeldscherm, printer, RTF-document of HTML-document. Maar ook een complete website.

   Instap-, Basis- en Plusversie

Deze versies hebben als maxima resp. 2.100, 100.000 en 200.000 personen. Het verschil tussen deze drie versies bestaat behalve uit de grotere capaciteit ook uit de uitgebreidere functionaliteit. Zo biedt de basisversie als extra toegang tot o.a de tabellen Persoonsvermeldingen en Gebouwen en de plusversie tot de tabellen Bronnen, Goederenvermeldingen en de Thesaurus.

   module Registratie

Deze module is gemaakt ten behoeve van zowel particulieren als instellingen (zoals historische en heemkundige verenigingen en oudheidkamers).
Bedoeld om vast te leggen wat er in een (familie-)archief, in een bibliotheek en in een museum of depot te vinden is.

   voor particulieren

De onderdelen familiearchief en (privé-)bibliotheek zijn geschikt voor particulieren. Maar ook kan de registratie van objecten nuttig zijn, denk bijvoorbeeld aan familiebezittingen zoals antiek en juwelen.

Ook dit programma biedt heel veel mogelijkheden, welke u kunt uitproberen middels de installatie van een demoversie.


Geneaal

Geneaal is ook een gratis Nederlandstalig stamboomprogramma, geschikt voor een computer met een besturingssysteem van windows. Ook dit programma biedt een keur aan mogelijkheden.

Er bestaat een groot aantal mogelijkheden voor het genereren van genealogische rapporten en uitvoer. Bekend zijn uiteraard de genealogie, de parenteel, de stamreeksen en de kwartierstaat. Daarnaast kan ook een z.g. uitgebreide genealogie worden gemaakt. Dit is een genealogie, waarin de vrouwelijke lijn tot en met de kleinkinderen wordt vermeld.

Uitvoer kan een document (standaard MS-Word, OpenOffice/LibreOffice, RTF- of PDF-document), een webpagina of een schema zijn. In de nieuwste versie kan ook een ebook worden gemaakt. Dit kan zowel een algemene epub-bestand zijn als een versie voor de iPad (iBook).

Geneaal biedt de mogelijkheid om genealogische documenten te maken in verschillende talen: dit betreft niet alleen de verbindende tekst, maar ook de daarvoor in aanmerking komende genealogische gegevens. Thans zijn rapporten in Nederlands, Engels, Frans en Fries mogelijk.

Voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden die dit pakket biedt verwijzen wij u graag naar de website.


Family Tree Builder

Family Tree Builder van MyHeritage is ook een gratis stamboomprogramma met tal van mogelijkheden. Het team achter MyHeritage koppelt de passie voor genealogie met een uitgebreide kennis van internet-technologie.

MyHeritage is een online dienst die zijn leden de mogelijkheid geeft om profielen en familiesites aan te maken voor het bouwen en printen van hun stamboom, familiefoto’s te delen, in contact te blijven met familieleden en hun familiegeschiedenis met geavanceerde hulpprogramma’s te onderzoeken.

De uitgebreide internetkoppelingen bieden u heel veel mogelijkheden bij het zoeken naar en koppelen van gegevens, maar wellicht ervaart u dit als een ongewenst neveneffect van deze werkwijze. Voor u aan de slag kunt, dient u eerst een installatiebestand te downloaden.

Het programma ondersteunt ca. 40 talen, waaronder Nederlands.

Voor alle mogelijkheden verwijzen wij u graag naar de website van MyHeritage.


Family Tree Maker

Family Tree Maker is Engelstalige software van MacKiev met de mogelijkheid om (tegen betaling) een koppeling te leggen met Ancestry.com om op die wijze uw stamboom te synchroniseren met de gegevens van Anchestry.com.

Voor alle mogelijkheden van dit programma verwijzen wij u naar de website van Mackiev.


GensDataPro

GensDataPro is een programma dat u kunt bestelen bij De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Voordat u tot aankoop over gaat bestaat de mogelijkheid om de geboden functionaliteiten te bekijken in een demo versie. De aankoopprijs bedraagt € 60 voor leden en € 70 voor niet-leden.

Eén van de optie die geboden wordt is:

Wie op www.WieWasWie.nl een zoekopdracht naar een familie uitvoert, kan de gezinnen die dit oplevert in één klik in GensDataPro plakken, zoals men tekst van het ene document in het andere kopieert en plakt. Bruid en bruidegom, en hun ouders, worden direct als personen ingevoerd, met datums, plaatsnamen, beroepen en bronvermelding. Zo heeft men in een mum van tijd een groot aantal stamboomstukjes ingevoerd, waarna slechts nog de overlappende personen behoeven te worden aangegeven om alles aan elkaar te koppelen. Hiertoe is een ontdubbelmodule toegevoegd die steeds “potentiële dubbelen” met hun naaste familie zowel grafisch als tekstueel naast elkaar toont waarna de gebruiker met een klik kan aangeven dat het een echte dubbele is of niet.

Voor het programma bestaat een vast team van helpdeskmedewerkers die een goede ondersteuning bieden. Ook zijn er mogelijkheden om cursus te volgen.


Family Tree PHP

Hoe de presentatie van Family Tree PHP eruit ziet kunt u op onze website aanschouwen op de pagina Mijn stamboom

Alhoewel veel teksten op deze website in het Engels zijn geschreven, is deze toepassing van de Nederlander Gerrit Veldman. Uit ervaring kunnen wij u meedelen dat zijn hulp bij deze toepassing geweldig is. Bovendien reageert de heer Veldman ook heel snel op vragen en mogelijke problemen.

Met deze toepassing is het mogelijk om je stamboom op je eigen website te publiceren.

Het programma biedt heel veel mogelijkheden en beschikt ook over een Nederlands forum. Klik hier voor de Nederlandstalige pagina. Een licentie kost € 14,95.

Daarnaast heeft de heer Veldman ook een eigen website voorouder.net

Ook via deze website heeft u de mogelijkheid om uw eigen stamboom op internet publiceren. Met geavanceerde opties en alle controle over de layout en over wat wel en niet door wie bekeken kan worden. Maar zonder alle technische rompslomp die daar bij komt kijken. Wellicht is mijn.voorouders.net de toepassing waarna u op zoek bent.

Op mijn.voorouders.net kunt u nu een eigen subdomein aanvragen, bijvoorbeeld uwnaam.voorouders.net. Op dit adres hebt krijgt u de beschikking over geavanceerde software voor het publiceren en onderhouden van stambomen. Het enige wat u zelf hoeft te doen is uw gedcom-bestand en eventuele foto’s en dergelijke importeren. En dit alles helemaal GRATIS en zonder limieten qua serverruimte of dataverkeer.


Over de overige stamboomprogramma’s hopen wij spoedig meer informatie te geven.


This function has been disabled for HET FEIJNE KWARTIER - genealogisch onderzoek naar voorouders van het eiland Goeree-Overflakkee -alle rechten voorbehouden-.